Meteen naar de inhoud

Kleding voorschriften binnen Wiawaha

Waarom überhaupt een uniform?

Het dragen van een uniform is bij scouting regel. Lord Baden Powell, oprichter van scouting sloot hiermee aan bij de gedachte dat iedereen gelijkwaardig is, ongeacht rang of stand, religie of huidskleur. Het uniform neemt eventuele door kleding zichtbare verschillen weg. Deze gedachte is nog altijd actueel. Bij Wiawaha Beverwijk is ieder meisje welkom.

Hoe zit dat bij Wiawaha?

“Bij Scouting Wiawaha draag je tijdens de wekelijkse opkomsten de kleding van onze scoutinggroep”. Dit is de Scoutfit blouse van Scouting Nederland. Deze wordt op een blauwe spijkerbroek gedragen. Bij warme dagen wordt de T-shirt gedragen, maar tijdens openen EN sluiten wordt de scoutfit blouse aangedaan.

De Scoutfit laat zien dat je bij Scouting hoort. De kleur blouse geeft aan bij welke speltak je zit en neemt de ongelijkheid tussen de leden onderling weg. Zo ziet iedereen er hetzelfde uit en is er geen verschil.”

Hieruit zouden we de regel kunnen trekken dat ook bij warm weer de donkerblauwe spijkerbroek verplicht is. Om tegemoet te komen aan de wens van de leden en leiding willen wij voorstellen hier soepel mee om te gaan en spijkerbroeken tot net boven de knie toe te staan.

Broekjes tot net onder de billen willen wij niet zien. Dit type broek is niet in lijn met de scouting gedachte en daarnaast onpraktisch en ongewenst qua uitstraling van de groep als geheel.

Hoewel wij begrijpen dat de langere spijkerbroek die wij wel toestaan niet makkelijk aan te schaffen is, is een lange spijkerbroek afknippen of het dragen van een donkerblauwe afritsbroek prima mogelijk.

In dit verband verwijzen wij ook naar het huishoudelijk reglement van Scouting Nederland. Hierin wordt vanaf pagina 57 het nodige over kleding gezegd. Ook de plaats van insignes staat erin beschreven. Wij wijken hier binnen Wiawaha niet van af. Op de ruggen van de blouses willen wij geen insignes of funbadges zien. Blouse vol? Dan iets er af halen.  

Kortom:

Bij openen, sluiten en andere officiële momenten: uniform. Dat wil zeggen donkerblauwe broek ( lang of tot net boven de knie), blouse, das en voor de scouts de baret. Uiteraard worden dichte schoenen gedragen. Slippers of iets dergelijks zijn nooit toegestaan.

Tijdens niet officiële momenten mag in plaats van blouse het Wiawaha t-shirt of de Wiawaha trui gedragen worden op een donkerblauwe broek.